måndag 23 juni 2014

Börek med potatis och ost fyllning..

Mums!

För fyllningen behöver du:
4 potatis
100 gram fetaost
200 gram riven ost
2 ägg
3 dl mjölk
125 gram smör

3 filodeg (runda)

Applicera över böreken innan den ska in i ugnen:
1-2 ägg
Röd paprika krydda ( Pul biber )
Nigella ( Cörek otu )

Gör så här:
Koka potatisen, låt den svalna lite. Riv potatisarna med rivjärn ( grov riven ) i en skål. 
Smula fetaosten på. Häll över den rivna osten i samma skål. Kläck äggen och häll mjölken i. Smält smöret och låt det svalna innan du häller i den. Blanda hela röran ordentligt. 
Fördela röran i tre delar. Varje lager ska ha lika mycket röra. 
Lägg en filodeg på bänkskivan applicera röran jämt över hela filodegen, lägg över den andra filodegen och på med röran igen och på den med sista filodegen och på med röran igen.
Eftersom man ska rulla filodegen är det bra att ni viker in kanterna.
Nu kan ni rulla den.
Skär rullen i mitten och lägg dem på en tallrik. Den ska vara i kylskåpet minst en timme. 
Innan ni lägger den i ugnen efter kylskåpet ska den ligga i frysen i 15 minuter. 
Medans så kan ni sätta ugnen på 200C*.  
När ni tagit den ut ur frysen skär ni den i bitar, cirka 2-2,5 cm breda. ( Exakt som kanelbullar om ni gjort det tidigare ) Placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Applicera ägg med pensel över och häll lite röd paprika krydda och nigella. 
Sedan in i ugnen cirka 20-25 min eller när den börjar få lite gyllene färg överst.


Ni kan även förbereda en och lägga in den i frysen till en dag då ni får oväntade gäster :). 
Ta fram den en timme innan bara.

Man kan även byta ut potatisen till spenat om man vill det! :)

2 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut! Kan jag ha börekdeg istället för filodeg? Bor i turkiet så här är det ju det som gäller. Eller det är kanske det du menar? // Camilla -ny i börekvärlden 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Camilla, det som används i Turkiet är Yufka. Lycka till :)

      Radera