måndag 21 juli 2014

Icli köfte / Kibbeh / Kroppkaka ..


Till köttfärsen behöver du:
2 msk olja
300 gram köttfärs
3 st gul lök
2 tsk tomat puré
1/2 knippe persilja
1 dl krossade valnötter (Går lika bra utan. Jag använde inte):
Salt
Pul biber
Svartpeppar

Till "skalet" behöver du:
3 dl fin malen bulgur (köftelik bulgur)
2 dl kallt vatten
1 dl mannagryn (irmik)
2 tsk paprika pulver
1 tsk salt
2 tsk paprika puré
2-3 msk vetemjöl 

Gör så här: 
Hacka lök i små bitar. Häll olja och lök i en stekpanna. Stek löken tills dem fått lite färg. 
Lägg sedan i köttfärsen. 
När vattnet dragit lite lägg i paprika puré, låt det steka ytterligare i någon minut. 
Häll i ungefär 1-1/2 dl vatten. 
Tillsätt kryddorna och hackade persiljan och ta bort från spisen. 
Blanda ordentligt och lägg röran åt sidan för att kallna. 

Häll 2 dl kallt vatten över bulgur som du lagt i en skål, blanda. 
Lägg en lock över och vänta ungefär 5 minuter så att vattnet är borta. 
Häll sedan ner mannagryn, tomatpuré, kryddorna och rör om röran. 
Tillsätt lite i taget 2-3 dl vatten och börja knåda i ungefär 10-15 minuter. 
Tillsätt vetemjölet och fortsätt knåda ytterligare 5-10 minuter. 
Knåda tills att röran inte smular, tills den har en fast konsistens. 
Den kan vara klibbig, det gör inget. 
Tvätta händer nu. 
Bitarna ska ungefär vara lika stora som valnötter, kanske lite större. 
Försök få en oval form går lika bra med att göra den rund också. 
Med ditt pekfinger gör du en grop i "bollen". 
Desto tunnare "väggar" desto bättre. 
När du gjort en tillräckligt djup och bra grop tar du köttfärsröran och fyller "bollen" med den. 
Inte allt för mycket för då blir det svårt att stänga. 
Använd vatten på händerna så att "bollen" inte spricker. 
Efter du lagt köttfärsen stänger du "locket".
Du tar en stekpanna/frityr och häller olja så att halva "bollen" täcks utav olja. 
Låt fritera i 6-8 minuter. 
Kan både serveras kall och varm. 
Klar att servera! 

Köttfärs röran.
Häll 2 dl kallt vatten över bulgur, blanda och lägg lock över.
Häll ner mannagryn, tomatpuré, kryddorna och rör om röran.
Här ser ni på ett ungefär hur ni skall göra "bollen".
Man kan både fritera eller koka dessa "bollar".
Du tar en stekpanna/frityr och häller olja så att halva "bollen" täcks utav olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar