fredag 25 juli 2014

Dolma..


Du behöver:
14-15 paprika dolma (turkiska)
2 st gul lök
150 gram köttfärs
2 st tomat
3 dl ris (tosya)
1 msk tomat puré
Pul biber
Svartpeppar
Salt
Lite mindre än en halv knippe persilja
2 msk olja

2 tomater (lock över fyllningen)

För såsen behöver du:
1 msk tomat puré
Ungefär 2-3 dl varmt vatten

Gör så här:
Börja med att skära bort locket på paprikan och skölj ordentligt i. 
Vänd dem upp och ner efter ni tvättat dem så att vattnet rinner av. 
Häll olja och lök i en kastrull. Stek lök lite lätt. 
Häll sedan i köttfärsen och stek tills vattnet dragit och köttfärsen ändrat färg. 
Tillsätt tomaterna som du skalat bort skalet och hackat i små bitar. 
Låt steka i ytterligare 3-4 minuter. 
Häll i tomat puré och kryddorna och rör om. 
Sist häller du i ris och hackad persilja men glöm inte att tvätta riset. 
Rör om och ta sedan bort från spisen.
Fyll paprikan med fyllningen, tänk på att inte pressa fyllningen eller lägga allt för mycket eftersom riset kommer att svälla upp. 
Låt de vara kvar lite mindre än 1 cm. 
Skär tomaterna i bitar, ni ser på bilderna vad dem används till, som lock över fyllningen. 
Placera alla i en kastrull, inte på varandra! 
Blanda ihop såsen i en skål och häll över. 
Sist häller du varmt vatten och en nypa salt i vattnet över till lite mer än halva paprikan. 
Låt koka i medelvärme i ca. 40-45 minuter eller tills paprikan och riset är klara. 
Klara att servera.

Börja med att skära bort locket på paprikan.
Placera alla i en kastrull, inte på varandra! 
Häll vatten över till lite mer än halva paprikan.
Låt koka i medelvärme i ca. 40-45 minuter 
Klara att servera. Serveras helst varmt. 
Ät gärna med yoghurt eller någon slags yoghurt röra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar