tisdag 16 december 2014

Lussekatter / Lussebullar..

Du behöver:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 pkt saffran ( 1 g )
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
15-16 dl vetemjöl

2 ägg
Pärlsocker
Tranbär

Gör såhär:
Smula jästen i en skål. 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°.
Häll det över jästen och blanda tills jästen löst upp sig.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och vetemjöl.
Arbete degen smidigt.
Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bänk.
Dela i små bitar och baka ut till lussekatter.
Lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 225°
Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker eller garnera med tranbär.
Grädda i mitten av ugnen cirka 6-8 minuter.
Låt svalna lite innan servering.

Smula jästen i en skål. 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°.
Häll det över jästen och blanda tills jästen löst upp sig.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och vetemjöl.
Arbete degen smidigt.
Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bänk.
Dela i små bitar och baka ut till lussekatter.
Lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
 Pensla med uppvispat ägg.Strö över pärlsocker eller garnera med tranbär.
Grädda i mitten av ugnen cirka 6-8 minuter.
Låt svalna lite innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar